fredag 5 december 2008

IPRED

Hörde på radio halland där det pratats om ipred-lagen i dagar nu. Inför ett inslag påade en reporter med orden
”Nu ska vi prata med en som drabbats hårt av illegal fildelning är Per Gessle”
Ursäkta mig om jag inte blir alltför upprörd att denna multimiljonär förlorar pengar på att folk laddar ner. Han kanske också har tjänat några kronor på att folk som laddat ner kommer till konserterna.

Visst är det kul att få betalt för saker man gör. Men varför ska film och musikbranschen ha rätt att lägga upp sina egna spelregler. Alla har inte råd att köpa en skiva eller film för 160 kr. Nöjesbranschen hävdar, fast att lagen i vissa fall är rätt ”otydlig” att fildelarna är kriminella. Vad dom inte inser då är att det är deras fans dom pratar om. Folk som egentligen ser upp till dom.

Så många låtar och filmer som finns i folks datorer och hem hade inte funnits där om man inte kunde ladda ner det. Ingen människa har råd att fylla sina datorer och hårdiskar med underhållning med dom priserna som finns i dag. Men det kanske inte är meningen att vi ska ha så mycket underhållning i våra hem.

Det kanske vore bättre att om underhållningsproducenterna anpassade sig till den nya tekniken istället för att den nya tekniken ska hållas tillbaks bara för att det är några få utvalda som kunnat tjäna miljoner förut och inte tjänar fult lika många miljoner nu.

Vi andra hobbymusiker och amatörförfattare tycker att det är bra att den nya tekniken ger oss fler lyssnare och läsare . Förut var detta bara möjligt för dom som hade skivbolagskontrakt. Men kan vem som helst vara sin egen skivbolagsdirektör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar